Πέντε χρόνια μετά το «έγκλημα» στο Καστελόριζο

gap-καστελοριζο

Εκείνο το μεσημέρι, η ζωή μας άλλαξε για πάντα. Η αλήθεια είναι, ότι δεν καταλάβαμε, τι ακριβώς συμβαίνει, όταν παρακολουθήσαμε τον Παπανδρέου να μας μιλά από το Καστελόριζο. Μόλις ακούσαμε, ωστόσο, για ΔΝΤ, αισθανθήκαμε, ενστικτωδώς, μια πικρή γεύση στο στόμα. Όλο και κάτι είχε πάρει το αυτί μας, στο παρελθόν, για τη «φιλολαϊκή» του οικονομική πολιτική.

Αυτά τα πέντε ατελείωτα χρόνια μας σημάδεψαν, υπάρχουν οι Έλληνες πριν το Καστελόριζο και οι Έλληνες του μετά. Μαζευτήκαμε στο καβούκι μας, γίναμε πιο νευρικοί, η φτώχεια και ο φόβος δεν σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Πολλοί άρχισαν να φωνάζουν μόλις είδαν το «αίμα» να ρέει άφθονο, ζητούσαν δραστικές αλλαγές, αρκεί να μην ακουμπούσαν τους ίδιους.

Κάπως έτσι, συνέχισαν να μας κυβερνούν, οι ίδιοι και οι ίδιοι, παρέα με τους φίλους τους, αυτοί δηλαδή που μας έβαλαν σε ένα «σαπιοκάραβο» για να ταξιδέψουμε, εκείνο το μεσημέρι, στο ακριτικό νησί.

Αποδείχθηκαν «εγκληματίες», σε βαθμό κακουργήματος. Οι άνεργοι από 604,6 χιλιάδες τον Απρίλιο 2010, έφτασαν στο 1,34 εκατομμύρια. Αν προσθέσεις και όσους δεν πατάνε το πόδι τους στον ΟΑΕΔ, μαζί με τους υποαπασχολούμενους, καταλαβαίνεις γιατί συναντάς, παντού, σκυνθρωπά πρόσωπα. Ακόμα και αυτό το Δημόσιο Χρέος για την αποπληρωμή του οποίου, υποτίθεται, ότι διέλυσαν το βιοτικό μας επίπεδο μας, εκτινάχθηκε. Από το 126,8% του ΑΕΠ το 2009, πέρυσι έκλεισε στο 177,1%.

Πέρασαν πέντε βασανιστικά και βίαια χρόνια που φαντάζουν αιωνιότητα για τους περισσότερους. Ορισμένες στιγμές νιώθεις ότι έχει μπει η ζωή σου σε αναμονή, όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή. Ο χρόνος κυλάει αμετάκλητα και εσύ δεν ξέρεις αν μπορείς να κάνεις ότι μπορούσες τις καλές εποχές, όπως λέμε στις παρέες μας.

Κάποιοι φεύγουν στο εξωτερικό και ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους, άλλοι βάζουν στο συρτάρι τα σχέδια για οικογένεια ή «παντρεύονται» τους γονείς τους για να επιβιώσουν.

Θα έπρεπε κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες για τα θύματα του «εγκλήματος». Οι πληγές από τη μαύρη πενταετία είναι βαθιές και δεν θα κλείσουν εύκολα.

Καθήκον της νέας κυβέρνησης, που ανέλαβε, πριν τρεις μήνες, να επουλώσει τα τραύματα, μέσα σε ένα περιβάλλον αμείλικτου οικονομικού πολέμου, είναι να στείλει στη Δικαιοσύνη όσους «έκλεψαν» ένα σημαντικό κομμάτι από τη ζωή μας.

2 σκέψεις σχετικά με το “Πέντε χρόνια μετά το «έγκλημα» στο Καστελόριζο

Σχολιάστε